Anies-Sandi Menang, Cendikiawan Muslim Pesan Jaga Hubungan Dengan Allah Dan Ulamak

Anies-Sandi Menang, Cendikiawan Muslim Pesan Jaga Hubungan Dengan Allah Dan Ulamak

Gandingan calon pemimpin Jakarta, Anies Baswedan dan Sandiaga Uno, jika nanti telah bergelar sebagai Gabenor DKI, sesungguhnya sedang memikul satu amanah yang berat.

Oleh karena itu, Anies-Sandi diharapkan terus menjaga hubungannya dengan Allah dan menempatkan tuntutan Allah, tuntuntan Tuhan Yang Maha Esa itu, sebagai pedoman tertinggi dalam pentadbiran.

Demikian pesan cendekiawan Muslim, Dr Adian Husaini di Depok, Jawa Barat, semalam kepada pasangan calon nombor tiga tersebut.

“Prinsipnya adalah menjadikan tuntunan Allah itu sebagai pedoman yang tertinggi,” ujar beliau semasa dihubungi hidayatullah.com mengulas kemenangan Anies-Sandi dalam memenangi pilihan raya Gabenor DKI Rabu lalu.

Selain itu, Adian memberikan nasihatnya kepada Anies-Sandi agar kelak menjadi pemimpin yang adil.

“Untuk menang itu sangat berat, tapi untuk menjaga, melaksanakan amanah kemenangan ini, lebih berat lagi,” ujarnya.

Adian dalam masa sama menegaskan supaya Anies-Sandi terus menjaga hubungan dengan Allah S.W.T.

Dalam pada itu, beliau turut berpesan jika telah diamanahkan sebagai pemimpin baru DKI Jakarta, Anies-Sandi mestilah menjaga dan meningkatkan hubungan, silaturahim, dan pergaulannya dengan umat Islam, khususnya para ulama.

“Kalau Anies-Sandi meletakkan tuntutan Allah sebagai pedoman tertinggi, belia seharusnya selalu berbincang dengan para pewaris Nabi,” ujarnya.

Hal demikian jelasnya, tuntunan Allah iaitu wahyu yang diturunkan kepada Rasulullah. Rasulullah sudah tiada saat ini, maka yang paling memahami tuntunan Rasulullah S.A.W itu adalah para pewaris Nabi.

“Iaitu para ulamak yang soleh, ulamak-ulamak yang betul-betul berilmu. Jadi harus dijaga hubungan dengan para ulamak itu,” pesannya lagi.

PAUTAN ASAL: http://m.hidayatullah.com/berita/nasional/read/2017/04/20/115273/nasihat-kepemimpinan-untuk-anies-sandi-mendekat-kepada-allah-dan-ulama.html

Artikel Berkaitan

JOIN THE DISCUSSION

thirty − = twenty five