Tajuk Mengelirukan, Pejabat Mufti Wilayah Bidas Malaysiakini dan FMT

Tajuk Mengelirukan, Pejabat Mufti Wilayah Bidas Malaysiakini dan FMT

Portal Malaysikini dan Free Malaysia Today mendapat teguran dari admin Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan ekoran mengeluarkan tajuk berita yang jelas mengelirukan pembaca.

Fatwa terbaru Mufti Wilayah Persekutuan bertajuk “Hukum Berduaan di Dalam Kenderaan Bersama Pemandu Bukan Muhrim” telah dikelirukan dua portal berita tersebut dengan menggunakan tajuk kontroversi “Pejabat Mufti: Jangan Khalwat Dalam Teksi, Uber dan Grabcar”.

Kesal dengan apa yang berlaku, admin Mufti Wilayah berkata, tajuk itu jelas bercanggah dengan kesimpulan yang cuba disampaikan pihaknya.

Tegasnya, jika pembaca hanya melihat tajuk tanpa membaca kandungan, pembaca jelas akan menafsirkan bahawa Mufti melarang perbuatan khalwat dalam teksi, Uber, serta GrabCar.

Selain itu katanya, ia juga memberi sentimen negatif kepada institusi fatwa yang sering dikaitkan dengan hal-hal yang negatif walaupun ia adalah sebaliknya.

Teguran yang dibuat melalui media sosial Facebook Mufti Wilayah itu juga menjelaskan
persepsi buruk akan berlaku dengan tajuk yang seakan sekadar mengejar visitor hits seperti itu yang akan membawa kepada perasaan tidak senang pembaca Muslim dan Non Muslim dengan isu dihuraikan.

“Ini juga mengundang komentar negatif yang boleh mencemarkan kredibiliti dan pendirian Pejabat​ Mufti yang konsisten membawa gagasan keterbukaan yang berlandaskan syarak serta keharmonian antara kaum dan agama.

“Sebagai contoh yang berkaitan, isu Uber dan UberEATS yang mana secara jelas Mufti Wilayah Persekutuan memberikan solusi yang meleraikan kekeliruan pemandu Uber dan UberEATS Muslim, tidak pula dijadikan laporan oleh Malaysiakini dan Free Malaysia Today,” demikian teguran dibuat melalui sumber sama.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan walaubagaimanapun menyeru kepada Malaysiakini dan FMT untuk lebih berhati-hati dalam memberikan laporan.

Hal demikian katanya kerana kebanyakan laporan-laporan yang diterbitkan kedua-dua ua portal tersebut berkenaan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan sebelum ini tidak mencerminkan sikap media yang jujur dalam melaporkan sesuatu isu.

Artikel Berkaitan

JOIN THE DISCUSSION

− 4 = two

Comments

  • loy March 22, 2017 at 8:13 pm

    Batalkan dan haramkan lesen penyiaran akhbar Malaysia kini dan FMt kerana banyak kali telah memesongkan fakta asal.

    Reply