Israel Robohkan Rumah Rakyat Palestin

ISRAEL ROBOHKAN RUMAH RAKYAT PALESTIN

Penduduk Palestin mula hidup dalam keadaaan cemas dan takut berikutan pihak berkuasa Israel telah memulakan telah memulakan proses penggalian bagi menjalankan projek “Jalan Raya Amerika” yang bakal dididirikan diatas runtuhan rumah mereka.

Demikian menurut beratus-ratus rakyat Palestin yang tinggal di kawasan Jabal al-Mukaber terletak di Timur Baitulmuqaddis.

Jalan raya yang diberi nama Al-Touq itu merentasi Timur dan Barat Jerusalem dengan tidak menyatakan sebarang tujuan menghubungkan penempatan haram Israel di belah Utara, Selatan dan Timur Bandar.

Pembinaan jalan raya tersebut, majlis perbandaran Jeruslem bakal merampas kira-kira 300 ekar tanah di 12 kawasan perumahan Palestin terletak di Jabal Al-Mukaber.

“Kita hidup dalam keadaan takut untuk selama-lamanya.

“Ia seperti kami hidup dalam dua dunia yang berbeza.

“Di kawasan-kawasan Palestin, ia adalah seperti hidup dalam dunia ketiga, sementara mereka yang tinggal di penempatan yang dibina di atas tanah Jabal al-Mukaber ditawarkan kehidupan yang selesa seperti negara dunia pertama, ” jelas al-Sawahra kepada Al Jazeera.

Menurut seorang Peguam di Jawatankuasa Pertanahan untuk hartanah Jabal Al-Mukaber, terdapat kira-kira 57 rumah, 500 perumahan rakyat Palestin bakal dirobohkan untuk menyiapkan “Jalan Amerika”.

Tambahnya, mereka terkejut mendengar mengenai projek itu, lebarnya lebih kurang 32 meter, dengan tambahan 32 meter di sisi.

Semua rumah, termasuk lama dan baru, yang didirikan di jalan jalan, akan dirobohkan.

Selain itu, seorang pegawai undang-undang Adalah berpangkalan di Haifa turut menjelaskan bahawa peta untuk projek yang dirancang menunjukkan bahawa jalan tersebut adalah untuk Israel dan kawasan penempatan Israel sahaja.

Jelas beliau, pelan tersebut akan menyebabkan jalan-jalan yang menghubungkan kawasan-kawasan perumahan Palestin di Jerusalem terputus

Justeru akan mengubah struktur geografi serta terputus dari sudut ekonomi manjadikan ia sukar buat rakyat Palestin untuk mengakses sekolah dan pusat-pusat kesihatan, katanya kepada Al Jazeera.

Dalam pada itu, Nabeel Basheer, seorang penduduk Salaa, menyifatkan skim al-Touq sebagai mengelirukan.

“Projek tersebut sedang dipromosikan sebagai sesuatu yang akan memberi manfaat kepada rakyat Palestin Timur Jerusalem.

“Tanpa menyebut hakikat bahawa ia akan melibatkan perobohan rumah-rumah, dan matlamat utamanya untuk menghubungkan penempatan,” kata Nabeel Basheer.

Israel sering menggunakan perobohan rumah untuk mengawal dan menghukum rakyat Palestin yang hidup di bawah pendudukan di Timur dan Tebing Barat Baitulmuqaddis.

Sejak tahun 1967, apabila Israel menduduki wilayah Palestin, sekurang-kurangnya 48,000 rumah rakyat Palestin dan struktur rumah telah dirobohkan.

Pautan asal: http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/02/israel-settlements-road-cut-east-jerusalem-170219102243614.html

 

Artikel Berkaitan

JOIN THE DISCUSSION

one + four =