Pertemuan Mahabbah Ilmuan Islam Dua Negara : Habib Muhammad Rizieq dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

Oleh: Zulhafeez Ahmad Zahidi

Sebuah pertemuan Ziarah Mahabbah bersama Ketua Front Pembela Islam (FPI) , Al Fahdil Habib Rizieq Shihab L.C Pondok Pesantren Agriculture, Puncak, Bogor Indonesia dengan Naib Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang membuktikan ilmuwan Islam sentiasa mempenyai pandangan untuk disuarakan demi kepentingan Islam.

Pertemuan bermakna pada 29 Disember lalu turut disertai oleh Haji Hussin Ismail dan Erwin Ridzwan dari Malaysia manakala Habib Rizieq Shihab ditemani bersama dua orang pembantunya Ustaz Lutfi serta Ustaz Sobri.

Antara perkara yang dibincangkan bersama oleh dua tokoh ilmuwan Islam itu antaranya penindasan umat Islam Rohingya bahkan Tuan Habib sendiri telah menyatakan bahawa selepas pilihanraya Gabenor Jakarta beliau akan mengembling masyarakat Islam di Indonesia untuk mengadakan himpunan aman di Kedutaan Myanmar Jakarta.

Persefahaman antara mereka dalam penindasan yang berlaku jelas menentang kezaliman kepada orang awam.

Perhimpunan 212 Pasca Ahok juga turut mendapat perhatian dalam pertemuan tersebut sehingga beliau menyatakan terdapat jutaan penggerak media baru yang berusaha mempertahankan isu agama Islam daripada terus dihina.

Tuan Habib mengharapkan makluman lebih awal dapat diberikan dalam pertemuan akan datang supaya beliau dapat mengumpulkan ulama ulama di Indonesia agar mengeratkan serta memperkenalkan usaha gerakan dakwah Islam di Malays

Artikel Berkaitan

JOIN THE DISCUSSION

thirty five − = twenty nine