RUU355 Tegak Syariah Atau Gimik Politik?

RUU355 TEGAK SYARIAH ATAU GIMIK POLITIK?

Kalau fikiran kita terlalu berfikir pasal undi dan kuasa, semua perkara akan dilihat dari neraca sepak terajang politik. Kita lupa matlamat jauh untuk mengangkat agama dan membawa rahmat kepada rakyat dengan Islam. Kita akan menilai semua benda dari sudut untung rugi sokongan politik dan percaturan kuasa sehingga kita lupa tentang usaha untuk menjaga dan menegakkan agama.

Apabila kita terlalu teruja dengan pertembungan politik di pentas demokrasi, kita terlupa bahawa musuh dan rakan bukan diukur dengan garis sempadan politik kepartian tetapi melalui prinsip dan sikap kita yang ditentukan dengan sempadan Al-Quran dan Sunnah.

Kadang-kadang akibat terlalu ghairah untuk meraih sokongan politik kepartian kita mengutamakan permusuhan dan kebencian, sehingga mengabaikan tugas dakwah dan tugas mendidik ummah. Kita lebih suka menggunakan bahasa politik bagi mendapat sokongan, dan menimbulkan kebencian manusia kepada seteru politik kita, hingga mengabaikan bahasa dakwah lebih bersifat jangka panjang yang kadang-kadang kurang menguntungkan dari sudut undi.

Demikianlah yang membezakan sikap pendakwah yang berpolitik dan pentaksub kuasa atas nama agama dalam isu RUU355.

Ini baru mukaddimah.

DR FATHI YUSOF
Pakar Perundangan Jenayah Syariah

Artikel Berkaitan

JOIN THE DISCUSSION

fifty six − 48 =